16 Kasım 2013

Geçmişe Yolculuk , 1950'lere Dönüyoruz


Bugün moda olan bir giysi, 10 yıl sonra iğrenç, 30 yıl sonra ilginç, 50 yıl sonra müthiş olacak
                                                                                                                                  -Lavier-

1940lı yıllar savaş dönemi olduğundan acil durumlar için daha çok tulumlar ve düz ayakkabılar tercih ediliyordu. Savaşın sona ermesinden hemen sonra 1950li yıllarda daha feminen bir tarz yakalandı.Ve 1950 ler en ihtişamlı Pin-Up Kızlarını gözler önüne serdi. Ani değişimler moda dünyasında sürekli gözlenen bir durumdu ve Amerika'nın seri üretime geçmesi de büyük bir patlama yarattı. Aslında bu patlama tüketim toplumları oluşumuzun ilk adımıydı belki de...

İşte 1950'ler

Öncelikle bu döneme damgasını vuran isim 1947 yılında "New Look" görüntüsü yaratan Christian Dior'du. Koleksiyonda kloş etekler ve beli öne çıkaran ceketler vardı. Coco Chanel ise 50lerin ortalarında yeni takımıyla göz doldurdu. Zamanla bu tasarım her sınıftan kadına hitap etmeye başlayarak günlük hayatta yerini aldı. Dior oldukça rahat formlu etekler ve beli vurgulayan ceketler tercih ederken, Chanel dar etekler ve maskülen ceketlerle ön plana çıktı. Ayrıca cigarette diye adlandırılan yüksek bel ve bilekte biten pantolonlar yine o dönemde vazgeçilmezler arasındaydı.
Elbiselerde genelde iki parça tercih edilirken Givenchy tasarımları Audrey Hepburn sayesinde ikonlaşmıştı.
Şapka, eldiven ve kemer vazgeçilmez akseseuarlardı. Gündüz ve gece davetlerine eldivensiz katılmak neredeyse imkansızdı. Kemer adeta beli ince göstermek için yaratılmıştı. 

Erkekler için kısaca bahsetmek gerekirse; Türk erkekleri İtalyan tasarımcılara ait takımlara kesinlikle bayılıyor. Bu yüzdendir ki dar kesim pantolon ve ince kravat tercih ediyorlar. Diz üstünde biten pardesüler de bu tarz takımlar gibi 1955 İtalyasından kalma stillerdir. 

Slogan: YAŞASIN DOMESTİK EV KADINLARI!

1950'lerin öncü markalarından bazıları:
Christian Dior, Coco Chanel, Balenciaga, Givenchy, Burberry, Gucci, Jacques Fath, Lanvin, Pauline Trigere, Pierre Balmain, Mainbocher, Duke Kahanamoku, Nudie Cohn.

İkonlar: Marilyn Monroe, James Dean, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot,Sophıa Loren


2013/2014 Kış Sezonunda Bizi Neler Bekliyor?
Bu sezon diz altında biten bele oturan kloş etekler,crop-top olarak adlandırılan kısa üstler ve stilettolarla uyumu yakalayabilirsiniz. Benim gibi daha rahat kombinleri tercih edenler ise ayakkabı olarak bir çift sneakersla uyumu yakalayabilirler.
Bu kombinler şimdiden Rita Ora ve Olivia Palermo gibi isimlerin gardrobunda yerini aldı.



Sevgiyle kalın..

0 yorum :

Yorum Gönder